tirsdag den 12. april 2016

Frikadeller med stuvet blomkål



En af de opskrifter, der har flest pletter og fedtfingre hjemme hos os er denne. Jeg har lavet den utallige gange, især da børnene var små, fordi det er en mild og børnevenlig ret.

Opskriften er fra en folder fra 1998, der hedder Barnemad- også til voksne...

(I 1998 var nedenstående beregnet til 2 voksne + 2 småbørn)

Fars til 2 dage
500 g hakket svindekød, ca. 10% fedt
1 tsk. salt
½ tsk. peber
1 æg
evt. 1 løg
2½ dl. letmælk
1 dl. mel
15 g smør

Tips til variation
1/2 af portionen kan tilsættes
1 lille fed hvidløg
3 soltørret tomater (hakket/klippet i små stykker)
10 fetatern

1 blomkål med grønne blade
15 g smør
2 spsk. smør
2 spsk. mel
½ l bouillon eller vand
Revet muskatnød eller stødt muskat
Salt og peber

3/4 kg kartofler

Tilberedning ca. 1 time

Rør kødet sejt med salt. Tilsæt peber, æg og evt. revet løg. Tilsæt mælken lidt ad gangen. Rør herefter melet i. Lad farsen hvile i køleskabet 10-30 minutter. Kog og pil kartoflerne. Tag bladene af kålen, skyl dem og snit dem fint. Pluk selve kålen i små buketter. Svits de grønne blade i smør ca. 5 minutter. Rør melet i og spæd med bouillon. Lad det simre 5 minutter og tilsæt blomkålsbuketterne. Det hele simrer i 10-15 minutter, til det er mørt. Smag til med muskat, salt og peber.

Tag halvdelen af farsen fra til kødboller, som koges i dag og bruges i morgen (se opskrift her).
Opbevar dem i køleskab. Form resten af farsen med en ske til ca. 8 frikadeller. Brun dem på en pande i gyldent smør ved god varme ca. 2 minutter på hver side.
Skru ned til middel varme, vend og steg frikadellerne ca. 4 minutter på hver side, til de er gennemstegte.

Serveres med en skål salat eller fingernemme grøntsager (stænger af agurk, gulerødder og små cherrytomater).

Ingen kommentarer :

Send en kommentar